Co je to světelný tok u žárovek?

LED žárovka položená na bílém stole

Světelný tok je fotometrická veličina vyjadřující množství světelné energie, kterou zdroj vyzáří za časovou jednotku (zpravidla sekunda) s ohledem na citlivost průměrného lidského oka na různé barevné teploty světla. Z této definice vyplývá, že stejné LED žárovky s různými hodnotami světelného toku se liší právě barevnou teplotou. Žárovky s teplejší bílou barvou mají zpravidla nižší světelný tok než žárovky se studenou bílou barvou. Světelný tok se postupně se stářím žárovky snižuje. U LED žárovek dochází na konci její životnosti (může dosáhnout i 30 000 hod.) k poklesu světelného toku až na 70 % původní hodnoty.

Jednotkou světelného toku je lumen (lm). Tato jednotka je důležitá při výběru LED žárovky, protože udává jak moc bude daná žárovka svítit. Čím více lumenů žárovka má, tím více svítí. LED žárovka o příkonu kolem 10 W má průměrně 770–820 lumenů.

LED žárovky jsou dostupné v mnoha provedeních a kvalitě, proto je nezbytně nutné zkontrolovat na obalu vždy její parametry – zmíněný světelný tok, příkon i teplotu chromatičnosti.  

LED žárovky

© T-LED, LED žárovky se světelným tokem 820lm, 2017

Zanechte komentář