Jak vybrat správnou teplotu bílého světla?

Několik žárovek za sebou v prostoru

Pokud se budeme bavit o teplotě světla, máme na mysli barevnou teplotu, neboli teplotu chromatičnosti. Ta nám říká, jakou barvu světla daná žárovka vyzařuje. Jedna žárovka má barvu více modrou, druhá zase žlutější a třetí až klidně do oranžova.

Teplota chromatičnosti se udává v kelvinech (K). Platí zde, že čím více kelvinů daná žárovka má, tím více svítí v odstínech bílé až modré barvy. Jen pro představu, světlo svíčky má teplotu chromatičnosti kolem 2 000 K, zatímco denní světlo kolem poledne 5000 K a denní světlo při zatažené obloze asi 7 000 K.

Barevnou teplotu žárovky vybírejte podle toho, kde bude svítit. Do místností, které jsou určené na odpočinek či spánek volte teplejší barvy (tedy nižší počet kelvinů – kolem 3 000). Naopak do místností, kde pracujete jsou vhodnější žárovky s vyšší teplotou chromatičností a to kolem 5 000 kelvinů.

Teplota chromatičnosti

Chladnější bílá barva (5 000–6 000 kelvinů)

Žárovka s touto teplotou chromatičností má chladný bílý tón a z toho důvodu se hodí hlavně do kanceláře a pracovny. Má tendenci náš organismus probouzet a zvyšovat tím produktivitu.

Teplejší bílá barva (2 800–3 300 kelvinů)

Žárovky, které mají nižší teplotu chromatičnosti, působí v místnosti více útulně. Jsou ideální hlavně do ložnice, dětského pokoje a obývacího pokoje. Navozují příjemný pocit a působní na nás uvolněně.

Při výběru LED žárovky je důležité si uvědomit, že pokud zkoušíte žárovku v obchodě, celkový dojem ze světla bude ovlivněn dalšími světly. Dále je dobré myslet i na celkový interiér místnosti, kam budete svělto dávat. Jednoduše vyzkoušejte několik žárovek s různou teplotou chromatičnosti a zjistíte, která vám nejvíce vyhovuje.

Zanechte komentář